In Nederland is het hebben van een autoverzekering verplicht. Maar waarom is dat eigenlijk? En hoe weet u welke autoverzekering voor u het beste is? Allemaal vragen die we beantwoorden op deze pagina. Zo maken we het voor u een stuk makkelijker én leuker om een verzekering af te sluiten.
Klik op uw vraag en vind direct uw antwoord:
Wat is een autoverzekering?
Een autoverzekering is een verzekering die schade aan of veroorzaakt door de eigen auto vergoedt. Nederland telde op 1 januari 2018 zo’n 8,3 miljoen auto’s. De chauffeurs van deze auto’s veroorzaken op jaarbasis veel ongelukken. Een autoverzekering zorgt ervoor dat de schade, zowel materieel als fysiek, gedekt is. In Nederland is Wettelijke Aansprakelijkheid een verplichte autoverzekering. Dit is geregeld in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM).
Waarom is een autoverzekering verplicht?
In de WAM, Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen, is vastgelegd dat iedereen die een auto bezit, verplicht is een autoverzekering af te sluiten. Vanaf het moment dat u een auto op uw naam heeft staan, bent u verplicht een verzekering af te sluiten. Welke autoverzekering is dan verplicht? In Nederland is een WA-verzekering verplicht. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en dekt niet de schade aan uw auto, maar juist de schade aan de auto van een ander, die u veroorzaakt. Maar waarom is dit verplicht? Dat is eigenlijk heel simpel. Bij een aanrijding of schade komen soms veel kosten kijken. Om het slachtoffer te beschermen, is iedereen verplicht een verzekering af te sluiten. Zo wordt voorkomen dat het slachtoffer ook nog benadeeld wordt bij de vergoeding van de schade, bijvoorbeeld wanneer de veroorzaker de schade niet kan betalen. Deze wet geldt niet alleen voor auto’s. Alle motorrijtuigen moeten in Nederland verzekerd zijn met minimaal een WA-verzekering. Doet u dit niet? Dan riskeert u een boete van het RDW.
Welke autoverzekering past bij mij?
Welke autoverzekering voor u geschikt is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw wensen. De één kiest graag voor wat meer zekerheid, terwijl de ander het liefst een goedkope premie wil. De belangrijkste afweging is de leeftijd van de auto. Aan de hand hiervan kiest u welke dekking het best bij u past.
Let op! Heeft u een lening afgesloten om uw auto te kunnen kopen? Dan kiest het merendeel voor een allrisk autoverzekering. Zo weet u zeker dat u goed verzekerd bent in het geval van schade (total loss).
WA
Meest gekozen voor voertuigen van 10 jaar en ouder
✔ Schade aan anderen
WA Beperkt Casco
Meest gekozen voor voertuigen van 5 tot 10 jaar
✔ Schade aan anderen
✔ Diefstal
✔ Brand
✔ Aanrijding dier
✔ Ruitschade
WA Volledig Casco
Meest gekozen voor voertuigen jonger dan 5 jaar
✔ Schade aan anderen
✔ Diefstal
✔ Brand
✔ Aanrijding dier
✔ Ruitschade
✔ Schade door eigen schuld
Welke autoverzekering is het goedkoopst?
Hoe werkt een autoverzekering?
Bij het afsluiten van een verzekering controleren wij bovenstaande factoren. Deze worden gecontroleerd en afgewogen. Ook willen we aanvullende informatie van u weten, zoals of u een strafblad heeft of u ooit uw auto betaald uitleent. Dit kan allemaal van invloed zijn op uw verzekering.
Een voorbeeld: Heeft u pas een paar weken uw rijbewijs en koopt u een dure, snelle auto? Dan heeft u kans dat uw verzekering geweigerd wordt. Het is dan namelijk een (te) groot risico om de auto te verzekeren.
Op basis van alle antwoorden, worden uw gegevens gecontroleerd in de database van Stichting CIS. Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS) is een organisatie voor verzekeraars en gevolmachtigden. In de database zijn de volgende gegevens te vinden:
- Claimmeldingen
- Waarborgfondsmeldingen
- Vertrouwelijke meldingen
- Ontzeggingen van rijbevoegdheid
- Extern Verwijzings Register
Blijkt dat u niet de juiste informatie doorgaf? Dan hebben we het recht de polis niet te accepteren of een lopende polis alsnog te beëindigen.
Wanneer moet ik mijn autoverzekering wijzigen?
Het is verstandig om jaarlijks uw autoverzekering te controleren. Door veranderingen in uw situatie of de leeftijd van uw auto kan het zijn dat uw dekking niet meer bij uw situatie past. Zo checkt en vergelijkt u eenvoudig uw autoverzekering:
- Zoek de dagwaarde van uw auto op (de waarde die uitgekeerd wordt bij total loss).
- Vraag het aantal schadevrije jaren op bij uw verzekeraar.
- Kijk welke dekking het best bij uw situatie past.
- Maak een nieuwe premieberekening met uw gegevens en schadevrije jaren.
- Vergelijk de berekende premie met uw huidige premie.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u alleen uw dekking aan wilt passen bij uw huidige verzekeraar. Is uw auto bijvoorbeeld een jaartje ouder geworden en valt deze in een andere categorie? Dan is een lagere dekking wellicht een betere optie voor u, zo betaalt u ook minder premie per maand.
Let op! Bij sommige verzekeraars is er sprake van een contractperiode. U kunt uw verzekering dan niet altijd tussendoor wijzigen. Bij Verzekeruzelf zit u niet vast aan een contractperiode. U wijzigt uw verzekering dus wanneer het voor u het beste uitkomt.